Monday, November 24, 2008

Khasiat Batu Akik (agate)

Assalamualaikum wth,
saya akan sambung maklumat tentang batu akik (agate), pada minggu ini saya akan mendedahkan khasiat dan kelebihan batu akik. sebenarnya pelawat blog saya ini adalah amat kecil bilangannya berbanding dengan laman web rasmi saya, mungkin tidak ramai yg megentahui kewujudan laman blog ini, walaubagaimanapun saya akan teruskan juga kerja saya untuk menulis di laman blog ini kerana telah menjadi tanggugjawab saya untuk memberikan informasi dan ilmu kepada peminat batu cincin semua. harapan saya biarlah bilangan pelawat blog ini kecil tetapi saya akan tetap memberikan maklumat dan ilmu selagi mampu.

saya mulakan dgn khasiat batu akik. sebenarnya 80% khasiat dan kelebihan batu akik adalah tidak dikeahui secara khusus dan kita hanya ketahui sekadar 20% sahaja tentang khasiat akik. terkejut atau tidak, itulah realitinya. saya ambil contoh penjual/ peniaga batu akik dipasar-pasar atau kaki-kaki lima, jika kita tanyakan khasiat batu-batu akik yg mereka jualkan, tentunya para peniaga ini tidak dapat memberikan penjelasan keseluruhan akik yg ada, jika mereka tahu pun hanya barang 4,5 jenis. itu sja. inilah hakikatnya, jika mereka tahu (peniaga-peniaga aik) semua khasiat dan kelebihan batu-batu akik yg mereka jualkan, tentulah kebanyakan akik akan dijual dengan harga yg tinggi, malah akik-akik yg baik dr segi khasiatnya tentulah akan disimpan oleh mereka yakni tidak dijualkan.

khasiat batu akik ini sebenarnya akan diketahui oleh kita sendiri apabila kita membeli dan memilikinya. mana yang sesuai dgn diri kita tentulah akan difahami dan kuat dirasai oleh kita dari segi spiritul dan psikologinya dan mana-mana batu yg tidak sesuai dengan kita pasti kita akan merasa hambar, tidak sesuai, tidak suka untuk pakai atau kita menjadi selalu lupa memakainya malah terdapat kebanyakan kes, batu-batu akik yg tidak sesuai dgn kita ini akan ghaib dan hilang dari simpanan kita. pernahkah ini terjadi kepada tuan/ puan..

sekian, wallahualam

Monday, November 10, 2008

BATU AKIK (AGATE)

Assalamualaikum wth semua peminat batu cincin dan permata,
lamanya saya tidak menulis di blog ini kerana saya amat sibuk dgn urusan bekalan batu cincin didalam malah sampai keluar negara juga. maaf kerana tidak konsisten untuk menulis diruangan ini.

Hari ni saya akan membicarakan sedikit tentang batu cincin jenis akik, disebut juga agate. masyarakat kita (melayu) amat mengenali batu ini sebagai jenis batu yg amat popular untuk dijadikan batu cincin. tetapi tahukah kita komponen akik sebenarnya terdiri drp beberapa jenis bahan silika( kebanyakannya quartz). agate (akik) berasal drp perkataan sungai achtes di drillo, sicilly dimana batu ini pertama kali dijumpai sekitar 3000 tahun lampau. akik ialah batu unik yang mempunyai berbagai-bagai warna dan jenis dan mustahil bagi kita untuk membezakan dan mengingati jenis-jenis akik secara saintifik.

oleh yg demikian, terdapat beribu-ribu nama batu akik dipasaran malah ada nama yg begitu pelik kita dengari. ini kerana akik sebenarnya dapat diletakkan nama mengikut kemahuan pemilik dan pemakai batu itu. contohnya hari ini anda membeli batu akik dikedai yg dinamakan akik 7 lautan, esoknya anda kekedai lain dan pekedai menunjukkan batu akik jenis sama tetapi dengan nama yg berlainan iaitu akik campur. pelik bukan? saya telah lama mengkaji batu akik ini dan mendapati batu unik ini boleh diberi apa saja nama mengikut kemahuan pemiliknya masing-masing. jadi tidak salah dan memang begitulah realiti akik yg berlaku.

contoh nama-nama batu akik yg diberikan nama, seperti batu raja alam, jalak hitam, 7 lautan, sari mani, pancha warna, akik bulan, akik mustika, putera aji, zat alam, hati sakti dan macam-macam lagi. macam-macam nama batu akik yang akan kita dengar jika kita mengikuti dan mencari batu akik ini dari masa kesemasa. sekadar itu saja pada kesempatan kali ini. di kesempatan lain, saya akan menceritakan tentang khasiat dan kelebihan batu akik. sekian